Een medisch pedicure richt zich op de verzorging van de voet en het behandelen van huid en nagelproblemen, met name bij een risicovoet.

Een voet kan ten gevolge van een ziekte (o.a. diabetes, reuma, kanker, spasticiteit) of door ouderdom of verwaarlozing, een verhoogd risico krijgen op complicaties en zodoende een risicovoet vormen.

Gekeken naar de klachten wordt naar een passende specialistische techniek(en) gezocht om de juiste  behandeling uit te voeren.

Deze behandelingen zijn altijd gericht op preventie of het verminderen van pijnklachten.

Ook is een medisch pedicure volledig op de hoogte wanneer er sprake is van een contra-indicatie, of wanneer er dient door te worden verwezen naar andere disciplines.

De verschillende specialistische technieken zijn

  • nagelbeugels
  • ortheses
  • nagelreparaties
  • antidruk 

Nagelbeugels

Ingroeiende (of al ingegroeide) nagels worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine schoenen of doordat men de nagels te kort knipt. De hoeken groeien in de huid, veroorzaken veel pijn en soms een infectie.

 

De kromming van een nagel die ingroeit is heel goed met een nagelbeugel te begeleiden. Een dun stalen draadje of kunststof plaatje, wordt op maat gemaakt en op de nagel bevestigd.

Door op spanning te zetten wordt de nagel geleidelijk gecorrigeerd. Na 6 weken wordt de beugel gecheckt en weer teruggeplaatst. Hoe lang dit proces duurt is afhankelijk van de convexiteit (kromming) van de nagel.

De behandeling is vrijwel pijnloos en in het dagelijks leven heeft men geen last of beperkingen van het dragen van de beugel. 

Er zijn verschillende soorten beugels mogelijk,dit hangt af van de vorm en conditie van de nagel

Nieuw in de praktijk is de Podostripe!

De podostripe is een beugel gemaakt van elastisch kunststof die bij een ingegroeide nagel vrijwel direct voor verlichting van de pijn zorgt.  Hij kan op  nagenoeg alle soorten van vervormde, pijnlijke of ingegroeiede nagels geplaatst worden.

 

 

 

 Ortheses

Ortheses zijn op maat gemaakte stukjes siliconen materiaal. Zij dienen voor het ontlasten van diverse drukplekken, met name tussen de tenen en voor het reguleren van de teenstand. 

Voordat een orthese gemaakt gaat worden is een onderzoek nodig om achter de oorzaak van de druk of teenstand afwijking te komen.

Dit gebeurt aan de hand van het maken van een anamnese. De anamnese houdt in dat er grondig voetonderzoek wordt gedaan: hoe loopt men, wat is de stand vd voeten bij een voetafdruk? Ook de schoenen worden geïnspecteerd. Daar valt veel aan af te lezen.

Ortheses worden van (siliconen)rubber gemaakt en direct op de teen gevormd, hierdoor ontstaat een perfecte pasvorm.

Ortheses nemen niet veel ruimte in, maar een schoen dient wel ruim genoeg te zijn om de orthese goed te laten passen.

 

Corrigerende ortheses

Ortheses die corrigeren worden gebruikt om de teen recht te zetten. Dit is alleen mogelijk indien de gewrichten nog voldoende beweeglijk zijn. De orthese wordt gedragen totdat de teen weer de juiste stand heeft aangenomen. Dit kan een aantal maanden duren.

 

Drukverdelende ortheses

Als de gewrichten niet meer beweeglijk genoeg zijn voor een corrigerende orthese,dan kan een drukverdelende orthese de druk/wrijving verminderen. Een drukverdelende orthese wordt blijvend gedragen.

 Nagelreparaties

Bij een nagelreparatie wordt de natuurlijke nagel geheel of gedeeltelijk vervangen door een kunstnagel. Dit gebeurt met Acryl of Gel. De keuze voor het materiaal hangt af van het gewenste eindresultaat.

Het is zeker niet alleen een cosmetische overweging om een kunstnagel te plaatsen! 

Een getraumatiseerde/beschadigde nagel geeft veel kans op vergroeing en ingegroeide nagels. De kunstnagel zorgt ervoor dat de oorspronkelijk gevormde nagelwallen behouden blijven en voorkomt dat het nagelbed onjuist gaat opgroeien en blijvende misvorming/ingroeïng ontstaat.

De kunstnagel groeit met de natuurlijke nagel mee uit en wordt zonodig na ong 6 weken bijgewerkt of herhaald.

Een kunstnagel kan ook alleen maar  op een deel van de nagel aangebracht worden, bv.na inscheuren/beschadiging of te ver weggeknipte nagelhoeken

 Antidruk techniek

Antidruk techniek, ook wel beschermende of vilttherapie genoemd, is een techniek die wordt toegepast om pijnklachten te verminderen of om een wond drukvrij te leggen. Pijnlijke drukpunten op of onder de voeten en/of tenen kunnen tijdelijk vrijgelegd worden. Dit kan o.a. bij likdoorns, eeltvorming,ingegroeide nagels, hielspoor of hallux valgus.

Er wordt drukvrij gelegd met vilt, fleecyweb of foam.

Antidruk techniek is een tijdelijke oplossing, mogelijk wordt hierna een orthese aangeraden, of wordt u doorverwezen naar uw arts of een podotherapeut.